OSTEFORRETNINGEN PRODUCENTEN – OSTETYPER

 
 

Der er ofte nemt at se forskel på oste af forskellig type. Men der kan også være stor variation i smag og udseende af oste af samme type. Her kan du få et hurtigt overblik om de enkelte ostetyper.


Du kan læse meget mere på www.passionforost.dk

 

Ostetyper – ost til en hver lejlighed…

GULE OSTE

HVIDSKIMMEL OSTE

BLÅSKIMMEL OSTE

RØDKIT OSTE

SMØRE OSTE

FRISK OST

ØVRIGE OSTE

Blandt de meget populære gule oste er bl.a. emmentaler, lagret gouda, gruyère og comté. Kendetegnende for gule oste er den nøddeagtige smag, som varieres i hver enkelt ost samt deres faste konsistens.

I Danmark er brie den mest udbredte hvidskimmelost. En brie er i dag typisk fremstillet af pasteuriseret mælk, mild i smagen, cremet i konsistensen og altid spiseklar. Råmælksbrie og camembert har derimod en væsentlig mere fyldig smag.

Mange tror, at blåskimmeloste er lig med stærke og skarpt smagende oste, men virkeligheden er langt mere nuanceret. Der findes et utal af varianter fra for eksempel den mest cremede og milde italienske gorgonzola til den kraftige og salte roquefort fra Frankrig.

Også de røde oste byder på såvel milde som mere karakteristiske varianter. De røde oste får deres farve fra rødkitkulturen, som påføres ostens overflade. Mange rødkitoste vaskes jævnligt under lagringen. Rødkitoste har oftest en meget cremet konsistens, som bliver stadig mere cremet efterhånden som osten modner, hvilket også giver en fyldigere smag.

I smøreost segmentet finder vi smelteoste, som er fortrinlige til at smøre på brød, i sandwich eller wraps.

En friskost er som navnet indikerer en ost, der ikke er lagret. I denne gruppe finder vi så forskellige oste som frisk mozzarella, flødeost, mascarpone og ricotta.

I denne gruppe ligger alle oste fremstillet af fåre-og gedemælk, samt myseost og oste iblandet andre ingredienser, f.eks. cheddar med salvie.

Gedeoste

Gedeost er ikke kun kraftig smag. Friske gedeoste modnes ikke, hvilket betyder, at de har en behagelig, mild smag. Ønsker man en mere karakteristisk smag, skal man søge de lagrede gedeoste.


Fåremælksoste

Den mest kendte fåremælksost er manchego fra Spanien, som er en gul, fast ost. Der findes dog også mange andre hårde oste samt flere hvidskimmel- og blåskimmeloste, som fremstilles af fåremælk.

ØVRIGE OSTE

UDSKÆRING

FORSIDE     “Say-Cheese “     TILBUD    Oste   •  OSTEanretNINGER  Delikatesser    Tapas   Opskrifter    Gode råd