OSTEFORRETNINGEN PRODUCENTEN – VINE TIL OST

 
 

Herunder ser du Producentens forslag til at udvælge vine m.v. til forskellige ostetyper. Forslagene er kun vejledende, idet der naturligvis kan sammensættes andre kombinationer.


 

Vine til oste

Blå- og hvidskimmel

HVIDVIN

Milde, frugtrige vine.Tyskland og Alsace har mange gode muligheder, men også Italien med en god Soave eller Orvieto kan anbefales.

RØDVIN

Lette og frugtagtige. Men også søde vine som fx. Reciotto della Valpolicella er velegnede.

ANDET

Sauternes er det klassiske valg.
En god Tawny Port det sikre.


Brie

HVIDVIN

En god, markant tør Chardonnay. Eller en tør og fyldig Alsace vin. Sauvignon Blanc kan også gøre sig.

RØDVIN

En god let vin - Beaujolais type eller lignende.


Camembert

HVIDVIN

En god tør, fyldig vin. Alsace, Loire og mange Chardonnay fra Chili, Argentina, Australien og lignende.

RØDVIN

Blød, frugtrig og syrefattig.
Merlot fra Chile er et sikkert valg.

ANDET

Halvsød mousserende vin er et glimrende alternativ.


Anden hvidskimmel

HVIDVIN

Milde, frugtrige vine. De halvsøde tyske rieslingvine er flotte. Men også de bedre alsacevine har den fylde som kræves. Gewurztraminer vil altid være flot.

RØDVIN

Lette og frugtagtige vine med dæmpet syre. Côtes de Provence, Beaujolais og oversøiske Merlotvine.

ANDET

Halvsød Asti Spumante er en stor fornøjelse.


Danablu

HVIDVIN

Ædel sød vin. Gerne på Muscatdruen.

RØDVIN

Fyldig, nærmest sødlig som en Reciotto delle Valpolicella.

ANDET

Portvin - Ruby eller Vintage Port.


Anden blåskimmel

HVIDVIN

Ælde søde hvidvine er fortræffelige. Sauternes og lignende.

RØDVIN

Det skal være kraftige og fyldige vine.
Som den australske Shiraz, den californiske Zinfandel eller italienske Amarone.

ANDET

Maderia - Malmsey er fortrinlig.
Portvin - Ruby eller Vintage Port.


Rødkitoste

HVIDVIN

Ædel sød hvidvin. De franske Muscatvine (Vin doux naturel) er også fortrinlige.

RØDVIN

En moden Amarone er sagen. eller en stor og fed Zinfadel.

ANDET

Portvin - Tawny eller Maderia - Malmsey.

Danbo

HVIDVIN

De milde typer oste skal have milde, halvsøde vine som fx Riesling.

RØDVIN

De mere lagrede ostetyper kan klare gode, fyldige tørre vine som fx Chardonnay.

En ung frisk Beaujolais type står fint til den milde Danbo.

De kraftige og alkoholrige røde vine som fx Amarone er fine ledsagere til den vellagrede

ANDET

Kommen og vin smager ikke godt sammen. Malmsey er fin.

Meget moden og stærk ost kræver øl og evt. en snaps.


Havarti

HVIDVIN

Tørre, intense med stor fylde. Oversøisk Chardonnay (Californien) og lignende er oplagt.

RØDVIN

Oversøisk Cabernet Sauvignon med dæmpet syre. Fx Chile, Sydafrika og lignende.

ANDET

Fløde Havarti har der fint sammen med en let mousserende Asti Spumante.


Samsø

HVIDVIN

Milde, frugtagtige hvide. De tyske kabinettesvine er perfekte. Loire hvidvine er et andet godt bud. Og Pinot Blanc fra Alsace.

RØDVIN

Unge, lette og frugtagtige vine som Beaujolais Village og cru'erne. Men også nogle af de oversøiske Merlot'er er fine.

ANDET

Fino Sherry er god til den med kommen.


Emmentaler

HVIDVIN

En god tør Chardonnay. Chablis er et godt bud.

RØDVIN

Moden og udviklket, men ikke for kraftig.
Fx Rioja Reserva eller en god Bourgogne.

ANDET

Et spændende alternativ er en god, tør mousserende vin.


Halvfast modnet ost

HVIDVIN

Fyldige og tørre hvide vine. Sancerre vil være flot. Men prøv tør hvid Bordeaux på Sauvignon Blanc druen.

RØDVIN

Bløde, syrefattige vine - Chianti Riserva, Rioja Reserva, Merlot fra Californien el. Chili og lignende.

ANDET

Øl og snaps, eventuelt tør Madeira Sercial.

Feta

HVIDVIN

Tør og fyldig hvidvin. Chardonnay fra alle verdenshjørner.


RØDVIN

Blød og fyldig rødvin. Oversøisk Merlot.


ANDET

Den marinerede feta er god sammen med Dry Martini. Men halvtør/halvsød mousserende vin går til dem alle.


Fløde- og friskoste

HVIDVIN

Tørre, kraftige og fyldige hvidvine. Sauvignon Blanc typerne er fine, men det er de kraftige og tørre Alsace vine som Muscat og Pinot Gris også.


RØDVIN

Bløde, modne, syrefattige vine. Reserva og Gran Reserva fra Spanien (Rioja, Navarra og lignende), Chianti Riserva.


ANDET

Tør rosévin passer godt til flødeostene med krydderi. Der hvor der er frugtsmag vil en sød Moscatel blande sig godt, og der hvor der er rom, må man servere mørk rom eller Peter Heering likør.

FORSIDE     “Say-Cheese “     TILBUD    Oste   •  OSTEanretNINGER  Delikatesser    Tapas   Opskrifter    Gode råd